Sărbătorile de iarnă sunt adesea considerate o perioadă de bucurie și reconectare cu cei dragi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, această perioadă poate aduce și o serie de provocări emoționale. Potrivit unui studiu realizat de către Asociația Psihologilor Americani în anul 2023, în SUA, 89% dintre adulți se simt stresați în perioada sărbătorilor, iar 41% dintre aceștia raportează niveluri mai ridicate de stres comparativ cu alte perioade ale anului. Mai mult, un alt sondaj arată că 24% dintre persoanele afectate de o condiție psihopatologică cred că sărbătorile le înrăutățesc „grav” sănătatea (NAMI, 2014). La nivel intuitiv, cunoaștem faptul că așteptările ridicate, dificultățile financiare, singurătatea, anticiparea posibilelor conflicte din familie și agitația din această perioadă a anului pot cauza stres și contribuie la o stare de neliniște emoțională.
Iată câteva strategii la care poți apela pentru a-ți reduce stresul și pentru a-ți crește starea de bine în perioada sărbătorilor de iarnă. Desigur, acestea nu reprezintă o soluție garantată pentru orice context sau pentru oricine, dar cred că este important să fi pregătit cu unele alternative la care să apelezi cu ușurință.
Discută cu cineva despre ceea ce simți: Poate fi greu să recunoști că într-o perioadă frumoasă a anului, nu te simți chiar atât de bine. Adesea, când alegem să discutăm despre emoții negative, ne putem îmbunătăți starea de spirit și ne poate fi mai ușor să trecem peste momentele încărcate. Este important să creezi spațiu pentru aceste conversații, atunci când simți că îți este dificil. De asemenea, merită să identifici persoana cu care poți discuta dacă ești îngrijorat de starea ta de bine.
Acordă timp nevoilor tale: Ce îți place să faci? În ce activități te regăsești ușor? În ce activități te poți pierde? Acordă-ți timp pentru ceea ce te relaxează și îți aduce fericire. Oricât de aglomerat ar fi sezonul sărbătorilor, încercă să îți păstrezi activitățile și hobby-urile care îți plac pe tot parcursul anului. Fie că este vorba de o plimbare în natură, meditație sau citirea unei cărți, aceste momente de respiro sunt esențiale pentru menținerea stării de bine.
Stabilește-ţi limitele: Este ușor să te simți copleșit de invitații și cereri sociale în această perioadă. Nu ezita să spui „nu” atunci când simți că programul devine prea încărcat. Prioritizează-ți activitățile care îți aduc bucurie și încearcă să le reduci pe cele care îți generează stres.
Setează așteptări realiste cu privire la reuniunile de familie: A petrece Crăciunul în familie reprezintă o tradiție în cultura românească. Pentru multe persoane acest lucru este unul minunat. Pentru altele însă, așteptările conform cărora sezonul festiv este un „moment pentru familie” pot adăuga presiune suplimentară asupra propriei persoane, și/sau asupra relațiilor deja tensionate, în special în rândul persoanelor care nu se văd des și nu sunt obișnuite să petreacă mult timp împreună. Alege cu cine îți dorești să îți petreci timpul și în ce fel. Închipuie-ți într-un mod realist și flexibil cum vor decurge interacțiunile tale. Astfel, poți evita eventuale dezamăgiri și poți să te bucuri realmente de această perioadă.
Evită comparațiile sociale neproductive: Având ocazia să socializezi cu prietenii ori rudele pe care poate nu le-ai mai văzut de ceva vreme, poți fi tentat să consideri că nu te ridici la înălțimea persoanelor apropiate. Observând postările din mediul online ale cunoscuților poți să ajungi să te întrebi de ce nu ești la fel de fericit. Social media și campanile de publicitate devin mai intense în perioada sărbătorilor, și pot induce sentimente de inferioritate care afectează sănătatea mintală. Încearcă să îți limitezi expunerea la social media și la reclamele de la televizor în perioada Crăciunului. Concentrează-te pe valorile importante pentru tine și amintește-ți că fiecare este diferit, că fiecare are drumul propriul în viață și că este esențial să manifești considerație proprie necondiționată.
Fii cumpătat: Poate fi foarte tentant să faci excese de Crăciun, în special atunci când îți petreci concediul și nu ești așa de presat de responsabilități. Cu toate acestea, ia în considerare că excesul poate avea efecte secundare negative. Acesta ar putea genera sentimente de vinovăție ulterioare, senzație de indispoziție fizică sau creșterea emoțiilor negative din cauza consumului excesiv de alcool, care este un depresiv. Încearcă să eviți excesele și să îți respecți limitele, indiferent dacă ești singur acasă sau în compania altor persoane - nu-ți fie teamă să refuzi politicos dacă ești oaspete la cineva acasă.
Practică recunoștința: Alocă-ți un timp pentru a reflecta asupra a ceea ce apreciezi în viața ta. Gândește-te la persoanele dragi din jurul tău. Poți alege să scrii o scrisoare de recunoștință, sau să aloci o pagină din jurnalul tău acestui subiect. Astfel de acțiuni îți pot oferi o perspectivă pozitivă și te pot ajuta să apreciezi aspectele frumoase ale vieții, chiar și în momentele dificile.
Conectează-te cu ceilalți: Pentru unii, Crăciunul poate fi o perioadă de izolare. Singurătatea poate fi și mai accentuată pentru cei care trec prin doliu. Nu te da bătut! Exersează-ți curajul! Amintește-ți că sărbătorile reprezintă ocazia excelentă de a te reconecta cu ceilalți și de a îți exersa interesul social. Crăciunul este momentul perfect pentru a-i contacta pe cei cu care nu ai petrecut prea mult timp în ultimul an - întreabă-i cum le-a mai fost și ce planuri au pentru viitor. Arată celorlalți că-ţi pasă cu adevărat de viața lor și vei constata cât de ușor poți stabili o conexiune autentică cu ei. Nu poți cumpăra un astfel de cadou, dar poți să-l oferi cu ușurință. Beneficiile acestei acțiuni te vor surprinde plăcut!
În această perioadă plină de provocări, amintiți-vă că este normal să simțiți stres sau anxietate. Luați măsuri active pentru a vă proteja bunăstarea mintală și emoțională. Sărbătorile pot fi o perioadă de reflecție, de reconectare și de bucurie, iar cu un pic de planificare și îngrijire de sine, puteți transforma aceste momente în amintiri prețioase.
Vă doresc tuturor
SĂRBĂTORI FERICITE,
pline de liniște, bucurie și împlinire!
Bibliografie:
American Psychological Association. (2023, November 30). Even a joyous holiday season can cause stress for most Americans. Https://Www.Apa.Org. https://www.apa.org/news/press/releases/2023/11/holiday-season-stress
National Alliance on Mental Illness (NAMI). (2014, November 19). Mental Health and the Holiday Blues. NAMI. https://www.nami.org/Press-Media/Press-Releases/2014/Mental-health-and-the-holiday-blues
Comments
Post a Comment