Entuziasmul, speranța, teama sau rușinea sunt doar câteva din emoțiile pe care s-ar putea să le simțiți atunci când vă gândiți să mergeți la psiholog. Trăirea unor astfel de emoții constituie experiențe normale atât pentru cei care se gândesc să meargă la o primă ședință de terapie, cât și pentru cei care au mai beneficiat de servicii psihologice în trecut.
Indiferent că vă gândiți să apelați la un psiholog din necesitatea rezolvării unei probleme personale, din dorința dezvoltării personale, sau din oricare alte motive independente, este recomandat să aveți o idee despre personalitatea psihologului/terapeutului cu care doriți să lucrați, chiar dacă nu aveți cunoștințe avansate în domeniul psihologiei. Acestă sarcină ar putea părea complexă sau complicată, mai ales pe fondul unor emoții puternice, precum cele amintite mai sus. Pe de altă parte, acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că puteți colabora cu acea persoană, evitând posibile incompatibilități.
O modalitate mai obiectivă prin care puteți cunoaște personalitatea unui psiholog este evidențierea de către specialistul în cauză a profilului de personalitate, mai ales a profilului clinic de personalitate, caz în care scorurile medii sau scăzute ar sugera o personalitate armonioasă și colaborativă
Astfel, fiind în congruență cu această idee, cât și în spiritul transparenței și onestității, prezentăm o analiză grafică a câtorva profiluri clinice de personalitate, obținute prin auto-aplicarea inventarului Minnesota Multiphasic Personality Inventory 2 (MMPI-2) în perioada studiului meu din martie 2017:
Din considerente de spațiu, evit să intru în descrierea constructelor psihologice măsurate cu acest chestionar. Desigur, oricine dorește să adreseze o întrebare, o poate face în secțiunea de comentarii, urmând să primească un răspuns.
Comments
Post a Comment