Skip to main content

Despre parenting - semnificația și utilitatea acestuia

Tot mai des, când dorim să rezolvăm o situaţie neplacută aparută în viaţa noastră, ne gândim să apelăm la serviciile unui psiholog. Desigur, acest demers este sănătos și chiar recomandat! La fel de sănătos şi de recomandat este să apelăm la un specialist atunci când vrem să sporim aspectele pozitive (ori neutre) ale vieții noastre. De aceea este important să ne familiarizăm cu existența intervențiilor psihologice preventive, adică acele servicii terapeutice la care nu apelăm neapărat pentru a rezolva o situație, ci pentru a implementa măsurile necesare unui trai tot mai bun.

    În cele ce urmează, prezentăm un model de intervenție psihologică preventivă, posibil mai puțin cunoscută în țara noastră, dar populară în statele occidentale, și anume consilierea parentală sau parenting-ul.

    În cadrul acestui serviciu psihologic, părinții se întâlnesc cu terapeutul care îi învață să folosească proceduri specifice pentru a-și îmbunătății interacțiunile cu copilul/copiii lor, pentru a promova comportamente prosociale la nivelul familiei și pentru a reduce eventualele neplăceri venite pe fondul comportamentelor inadecvate (Kazdin, 2000).

    Acest program terapeutic are la bază ideea că interacțiunile dintre părinte și copil contribuie la dezvoltarea și/sau menținerea comportamentelor copilului. Astfel, parenting-ul vizează înlocuirea strategiilor parentale mai puțin productive cu un repertoriu de abilități ce contribuie atât la gestionarea și îmbunătățirea conduitei copilului, cât și la eficientizarea relației părinte-copil (Forehand et al., 2010).

    În general, în cadrul unei astfel de ședințe, clienții discută despre interacțiunile actuale cu copilul/copiii lor, reflectă (unde este cazul) asupra relației pe care ei, copii fiind, au avut-o cu părinții lor, se familiarizează cu principiile de creștere a copilului propuse de către specialiști și elaborează cu ajutorul terapeutului un plan de aplicare a acelor principii pe care le consideră utile pentru relația cu copilul/copiii lor.

    Astfel, în urma programului de parenting, părinții înțeleg cum să observe, să identifice și să înțeleagă comportamentele copiilor în moduri noi. Ei învață cum să comunice eficient cu copiii, cum să aplice în mod corect principiile comportamentale (de exemplu, cum să încurajeze comportamentele dezirabile ale copiilor și cum să le reducă pe cele nepotrivite), cum să se joace cu copiii lor și mai ales, cum să-i educe pentru ca aceștia să devină mai târziu adulții ce vor putea face față sarcinilor vieții într-un mod independent (Kazdin, 2000).

    Studiile științifice arată că programele de parenting au îmbunătățit comportamentul copiilor și adolescenților acasă, la școală și în alte locații din comunitatea în care aceștia trăiau și că schimbările obținute în urma intervenției s-au menținut în timp, fiind identificate inclusiv schimbări pozitive la nivelul întregii familii, cum ar fi optimizarea interacțiunilor fraterne și îmbunătățirea dispoziției părinților (Kazdin, 2000).

     Pe lângă aceste beneficii surprinse de către cercetători, putem încadra avantajele parenting-ului în două mari categorii. În esență, această intervenție psihologică ușurează sarcina de creștere și educare a copiilor și contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalității viitorilor adulți.


Sursă imagine: 

Family-have-fun-on-beach-at-sunset-w1280x960.jpg (1280×960). (n.d.). Retrieved January 25, 2024, from https://c.ekstatic.net/ecl/explore-destination/beach/family-have-fun-on-beach-at-sunset-w1280x960.jpg


Bibliografie:

Forehand, R., Kotcheick, B. A., Shaffer, A., & McKee, G. L. (2010). Parent management training. In Weiner, Irving B., & Craighead, W. Edward., (Eds.), The Corsini Encyclopedia of Psychology (4th ed., Vol. 3). John Wiley & Sons, Inc.

Kazdin, Alan. E. (2000). Parent management training. In Kazdin, Alan. E., (Ed.), Encyclopedia of Psychology (1st ed., 1–8th). American Psychological Association.

Comments

Popular posts from this blog

De ce să mergi la psiholog atunci când un medic îți recomandă aceasta?

Când doriţi să mergeţi la medic, faceţi acest lucru pentru a vă investiga starea de sănătate sau pentru a vă trata o boală. De cele mai multe ori, aveţi în minte un "scenariu" sau un "ghid" funcție de care vă imaginaţi ce va presupune interacțiunea cu medicul și cum va decurge aceasta. Totuși, puteţi fi surprinși de posibilitatea ca medicul să vă propună să vă vedeţi și cu un psiholog în vederea clarificării unui diagnostic sau pentru a beneficia de un alt serviciu de sănătate adjuvant al tratamentului pe care deja îl urmaţi.      Deși această propunere v-ar putea părea bizară, o astfel de conduită reprezintă un lucru obișnuit în țările din lumea occidentală. Practica tot mai frecventă a medicilor de la noi de a extinde utilitatea serviciilor de sănătate prin colaborarea cu un psiholog face parte din demersul de a alinia sistemul național de sănătate la standardele din Uniunea Europeană și SUA.      Iată în continuare răspunsul la întrebarea din titlul acestui art

Despre mine

     Salut! Sunt încântat să îți prezint pagina mea web și serviciile pe care le ofer ca psiholog. Eu sunt Ioan Mihnea Marinescu și pasiunea mea este să ajut oamenii să-și atingă întregul potențial și să-și îmbunătățească starea emoțională.      Indiferent de provocările cu care te confrunți în viața de zi cu zi - stresul, anxietatea, bolile sau alte probleme psihologice - eu sunt aici să te sprijin într-o manieră empatică și de acceptare necondiționată, în direcția conturată de propriile tale valori și obiective. Îmi doresc să-ți ofer un spațiu sigur și confidențial, plin de încredere și respect, în care să explorezi și să-ți dezvolți resursele interioare.      Fie că ai nevoie de suport în gestionarea depresiei, anxietății și a oricăror altor tulburări, sau că aspiri să îți dezvolți alte aspecte psihologice, precum: starea de bine, încrederea în sine, relaționarea interpersonală, autonomia, acceptarea propriei persoane, scopul în viață și dezvoltarea personală, fiecare sesiune es

În ce constă psihoterapia?

Pentru că acest serviciu este din ce în ce mai popular şi mai mediatizat, dorim un răspuns la întrebarea din titlu fie el şi imaginativ. Este posibil ca unii dintre dumneavoastră să își fi imaginat deja cum decurge o ședință de terapie sau ce presupune aceasta. În ideea de a vă familiariza cu psihoterapia și cu beneficiile ei, dar și pentru a mai reduce din posibilele idei negative asociate, vă ofer o prezentare generală asupra a ceea reprezintă acest serviciu.      Deși psihoterapia constituie un proces complex și dificil de explicat printr-o singură frază, vă prezint următoarea explicație acceptată de majoritatea specialiștilor din domeniu: psihoterapia constituie interacțiunea colaborativă dintre terapeut și diferiți clienți, în cadrul căreia sunt intenționat utilizate diverse metode terapeutice și atitudini interpersonale derivate din principiile psihologice consacrate, cu scopul de a ajuta clienții să își modifice comportamentele, gândurile, emoțiile și/sau alte caracteristici per